Olej kokosowy jego zastosowanie oraz właściwości lecznicze

Do codziennej diety należy dodawać produkty wysokiej jakości i zdrowe. Olej kokosowy nierafinowany (https://www.bee.pl/9116-olej-kokosowy) to najbardziej popularny superfood na świecie. Powstały tysiące badań dowodzących, że olej kokosowy, to najzdrowszy produkt spożywczy na świecie. Dlatego drzewo kokosowe uważane jest przez wielu za “drzewo życia”. Olej kokosowy to ogromne bogactwo drogocennych tłuszczy. Powstaje on w wyniku tłoczenia świeżego lub suszonego miąższu kokosa. W temperaturze 25 stopni Celsjusza ma postać stałą i charakteryzuje go biała barwa. Natomiast przyjmując postać płynną staje się bezbarwny. Olej kokosowy w 90 procentach zbudowany jest z nasyconych kwasów nasyconych, a to sprawia, że staje się on odporny na działanie wysokich temperatur. Dlatego cechuje go wysoki stopień zadymienia do -175 stopni Celsjusza. Olej kokosowy nierafinowany jest najmniej przetworzonym produktem, a co za tym idzie jest najbardziej wartościowy. Najlepszy olej tłoczony jest ze świeżego miąższu. Ekologiczny,  nierafinowany olej cechuje orzechowo-kokosowy zapach oraz smak. Zawiera w sobie bogactwo wartościowych bioaktywnych składników.

Wartości odżywcze oleju kokosowego nierafinowanego

Olej kokosowy bardzo rzadko występuje w naszej diecie. Natomiast w niektórych częściach globu stanowi on podstawowy składnik pożywienia. Zdecydowana większość tłuszczów spożywanych na co dzień jest trawiona bardzo długo przez ludzki organizm. Tłuszcze występujące w oleju kokosowym są idealnym źródłem energii, ponieważ zostają utlenione w 3-stopniowym procesie. Inne kwasy natomiast przechodzą przez 26-etapowy proces utleniania.

Właściwości lecznicze nierafinowanego oleju kokosowego

W medycynie tradycyjnej olej stosuje się leczniczo w infekcjach i biegunkach. Wykazuje działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe oraz przeciwgrzybiczne. Dlatego z powodzeniem można go stosować na atopowe zapalenie skóry i do dezynfekcji. Olej kokosowy zawiera 50 procent kwasu laurynowego, który podczas trawienia zostaje przekształcony w substancje zwaną monolauryną.

 

 

Olej kokosowy nierafinowany – właściwości i zastosowanie

Olej kokosowy już od kilku lat cieszy się niesłabnącą popularnością i zdobywa coraz większą liczbę zwolenników. Dużo mówi się o jego korzystnym wpływie na zdrowie, a także o jego zastosowaniu poza kuchnią. Do wyboru mamy dwa rodzaje – olej kokosowy nierafinowany i rafinowany. Czym się od siebie różnią? Jakie właściwości ma olej nierafinowany? Jak można go wykorzystać?

Skąd bierze się olej kokosowy?

Pochodzenie oleju kokosowego nie jest do końca jasne. Część źródeł podaje, że pochodzi prawdopodobnie z Filipin. Olej kokosowy uzyskuje się poprzez tłoczenie miąższu palmy kokosowej. Olej ten ma biały kolor. Odznacza się szerokim zastosowaniem. Używa się go nie tylko w kuchni, ale również w przemyśle kosmetycznym, a także do produkcji świec.

Czym różni się olej kokosowy nierafinowany od rafinowanego?

Oleje te różnią się od siebie nie tylko smakiem i zapachem, ale również właściwościami. Olej kokosowy nierafinowany nie jest poddawany procesowi rafinacji, czyli oczyszczania. W wyniku rafinacji olej kokosowy traci swój charakterystyczny smak i zapach, ale również część składników odżywczych. Olej kokosowy nierafinowany wciąż charakteryzuje się pysznym smakiem i aromatem.

Właściwości oleju kokosowego nierafinowanego

Olej kokosowy często nazywa się najzdrowszym olejem na świecie. Nie bez przyczyny – odznacza się on dużą zawartością witamin i składników mineralnych. Znajdziemy w nim witaminę E, K oraz z grupy B. Zawiera również dużo minerałów, do których należą potas, żelazo, wapń, jod, magnez i cynk. Olej kokosowy nierafinowany odznacza się również dużą zawartością kwasów tłuszczowych, takich jak kwas laurynowy, mirystynowy, palmitynowy oraz stearynowy.

Jak wykorzystać olej kokosowy?

Zastosowanie oleju kokosowego nierafinowanego jest bardzo szerokie. Zanim jednak włączymy go do swojej diety musimy pamiętać, że w wersji nierafinowanej lepiej używać go na surowo, gdyż poddany obróbce termicznej traci wiele zdrowotnych właściwości. Sprawdzi się jako zamiennik masła w deserach i słodyczach. Można go także używać do demakijażu oraz golenia.

 

 

Olej kokosowy nierafinowany – uniwersalny i zdrowy

Olej kokosowy to olej roślinny otrzymywany z miąższu orzechów palmy kokosowej. Jest coraz bardziej popularny.  Używa się go zarówno w kuchni, jak i w łazience. W sprzedaży dostępny jest jako olej rafinowany lub olej kokosowy nierafinowany. Ten ostatni uważany jest za jeden z najzdrowszych tłuszczy. Zawiera bowiem cenne substancje, w tym fitoskładniki i polifenole oraz witaminy.

Olej kokosowy nierafinowany a rafinowany

Skład oleju kokosowego, podobnie jak ma to miejsce w przypadku oliwy, zależy od metody produkcji. Olej rafinowany poddawany jest obróbce na gorąco przy pomocy syntetycznych rozpuszczalników. Traci więc niektóre swoje cenne właściwości. Wysoka temperatura pozbawia go istotnych składników. Praktycznie zostaje tylko czysty tłuszcz. Olej tłoczony na zimno, czyli olej kokosowy nierafinowany to odpowiednik oliwy extra vergine. Przy produkcji stosowane są metody mechaniczne. Dzięki temu olej nierafinowany zachowuje wszystkie prozdrowotne atrybuty.

Olej kokosowy nierafinowany – najważniejsze cechy

Olej kokosowy nierafinowany:

–  w temperaturze do 26 ºC jest stały, powyżej tej temperatury staje się płynny

– ma biały kolor i przyjemny kokosowy zapach

– w jego składzie obecne są specyficzne cząsteczki tłuszczu, czyli trójglicerydy średniołańcuchowe (MCT)

– jest droższy od rafinowanego i mniej trwały, ma krótszy okres przydatności

– jest bogaty w wapń, żelazo i cynk oraz witaminy E i K 

Zastosowanie nierafinowanego oleju kokosowego

Zdrowy olej kokosowy nierafinowany ma bardzo wszechstronne zastosowanie: kulinarne i kosmetyczne. Między innymi przyspiesza gojenie ran, łagodzi oparzenia i redukuje stany zapalne. Sprawdza się jako kosmetyk. Ma właściwości nawilżające. Można nim smarować ciało lub nakładać na włosy. Efekty są spektakularne. Olej kokosowy wnika głęboko w strukturę skóry czy włosów. Nawilża je i wzmacnia. Polecany jest zwłaszcza do pielęgnacji włosów suchych i zniszczonych. Działa też antybakteryjnie i często wykorzystuje się go do walki z trądzikiem.

W kuchni olej kokosowy nierafinowany można stosować jak każdy inny tłuszcz. Warto jednak zwrócić uwagę na to, że ma dość niską temperaturę dymienia i nie nadaje się do smażenia. Ponadto, z uwagi na kokosowy aromat nadaje potrawom nieco orientalny charakter. Można tego uniknąć, wybierając neutralny smakowo olej rafinowany.