Olej kokosowy nierafinowany – właściwości i zastosowanie

Olej kokosowy już od kilku lat cieszy się niesłabnącą popularnością i zdobywa coraz większą liczbę zwolenników. Dużo mówi się o jego korzystnym wpływie na zdrowie, a także o jego zastosowaniu poza kuchnią. Do wyboru mamy dwa rodzaje – olej kokosowy nierafinowany i rafinowany. Czym się od siebie różnią? Jakie właściwości ma olej nierafinowany? Jak można go wykorzystać?

Skąd bierze się olej kokosowy?

Pochodzenie oleju kokosowego nie jest do końca jasne. Część źródeł podaje, że pochodzi prawdopodobnie z Filipin. Olej kokosowy uzyskuje się poprzez tłoczenie miąższu palmy kokosowej. Olej ten ma biały kolor. Odznacza się szerokim zastosowaniem. Używa się go nie tylko w kuchni, ale również w przemyśle kosmetycznym, a także do produkcji świec.

Czym różni się olej kokosowy nierafinowany od rafinowanego?

Oleje te różnią się od siebie nie tylko smakiem i zapachem, ale również właściwościami. Olej kokosowy nierafinowany nie jest poddawany procesowi rafinacji, czyli oczyszczania. W wyniku rafinacji olej kokosowy traci swój charakterystyczny smak i zapach, ale również część składników odżywczych. Olej kokosowy nierafinowany wciąż charakteryzuje się pysznym smakiem i aromatem.

Właściwości oleju kokosowego nierafinowanego

Olej kokosowy często nazywa się najzdrowszym olejem na świecie. Nie bez przyczyny – odznacza się on dużą zawartością witamin i składników mineralnych. Znajdziemy w nim witaminę E, K oraz z grupy B. Zawiera również dużo minerałów, do których należą potas, żelazo, wapń, jod, magnez i cynk. Olej kokosowy nierafinowany odznacza się również dużą zawartością kwasów tłuszczowych, takich jak kwas laurynowy, mirystynowy, palmitynowy oraz stearynowy.

Jak wykorzystać olej kokosowy?

Zastosowanie oleju kokosowego nierafinowanego jest bardzo szerokie. Zanim jednak włączymy go do swojej diety musimy pamiętać, że w wersji nierafinowanej lepiej używać go na surowo, gdyż poddany obróbce termicznej traci wiele zdrowotnych właściwości. Sprawdzi się jako zamiennik masła w deserach i słodyczach. Można go także używać do demakijażu oraz golenia.